7

Hur klarade dom sig förut när de blev sjuka?

Kloka gummor och gubbar  eller  Trolldom och Häxkonster 

Klok gumma

Vår gamla folktro är i många fall liksom andra länders en primitiv syn på osynliga, övernaturliga väsen och naturens tecken kunde påverka människors liv. Det var i form av troll, jättar, skogsrån, tomtar, näcken, vättar, varulvar, bäckahästar osv. Mot dessa hade man skyddsmedel i form av knivar, hästskor, pengar, benknotor, dödskallar mm och kring dessa föremål arrangerade man sedan böner, ramsor, danser, seanser osv. Uppfattningen då var att sjukdomen var ett ont väsen som trängt in i kroppen. Denna måste fördrivas bort och fästas på något föremål eller kanske t.om en annan människa! Vad var då skrock, magi och verklig medicinkonst? Ett är säkert, det fanns inga botemedel mot sjukdomar i form av mediciner, apotek och läkare. Det var långt mellan gårdarna och människorna var själva tvungna att bota sina egna sjukdomar med hjälp av naturens helande örter. Kloka gummor/gubbar var viktiga natur-medicin experter och det fanns många.

Jag skall här återge några gamla botemedel och tillvägagångssätt. Att folk blivit bättre eller friska av olika örter och tillredningar har vi ju ganska lätt att förstå men faktum är ju att även de magiska botemedlen har hjälpt många. Jag har själv upplevt det och några av mina nära och kära har faktiskt fått hjälp av dessa magiska ritualer!  Förklara det den som kan.   Det här är ju avigsidan med vårt intellekt, vi söker alltid logiska förklaringar.....

__________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koppning.

Koppning utfördes i praktiskt taget varje by. Det förebyggde och botade värk vid olika typer av sjukdomar . Den medicinska föreställningen var att "elakt blod" förosakade värk och måste avlägsnas.

Vid koppningen gjordes med hjälp av snäpparen små ytliga sår i huden där man hade värk och därefter sög man fast det antal kopphorn som behövdes. På grund av det vakuum som bildades lyftes huden upp och fyllde hornen med blod och när de blev fulla släppte de från huden.

 

 

 

 

Åderlåtning.

Åderlåtning innebar att man med snäpparen slog hål på en blodåder. Blodflödet blev därmed kraftigare än vid koppningen. Att tömma sig på lite blod gav en hälsosam effekt. Användandet av blodiglar var oxå vanligt förekommande.

 

Faktum är ju att både koppningen och åderlåtning utförs än idag om än med modernare verktyg och under renare, trevligare former.

 

Kopphorn och Snäppare

 

Kopphorn

och

Snäppare

 

 

 

 

 

Åderlåtning 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

                  

Här några exempel från den magiska läkekonsten 

           

Stä blod.

Att stä blod innebär att blodflödet stoppas t.ex vid en olyckshändelse. Genom besvärjelser och djup koncentration stoppar blodstämmaren blodflödet. Att stä blod har förekommit (förekommer) i hela Sverige men kanske mest i norra halvan av landet. En blodstämmare får överta förmågan av en äldre som då förlorar sin. Den person som får förmågan måste ha "det" samt den som överför och lär måste tro på den nye.

Läkarvetenskapen är inte främmande för att blodstämning fungerar. Många är dom som fått uppleva en person som kommer till sjukhuset med ett stort allvarligt sår t.ex ett yxhugg där fett, senor och muskler ligger öppet i ett "dike" där sårkanter och vävnader är alldeles vita men inget blod, oftast startar blodflödet när patienten kommit till hjälp. Här finns inga förklaringar bara en massa upplevelser och ögonvittnen!

Många tror att det magiska helandet innebär att man åkallar och tar hjälp av den mörka onda sidan, kanske det finns dom som gör det oxå men vad jag förstått när jag studerat detta så är det den kristna guden som tas till hjälp för att driva ut det onda.

En känd blodstämmare här från trakten har berättat att han läste denna ramsa:

  -Jag ställer ditt röda blod, N.N lika som Kristus då han räckte sin stav över Jordans flod och sade

  - stå flod, stå flod, stå flod !  så säger jag:  - stå blod, stå blod, stå blod !

vid Gud Faderns, Sonens och den Helige andens namn.

 

En annan ramsa som oxå användes var:

   -Jag stämmer ditt blod som Herren stämde Noaks flod, och förr än hans namn är nämnt, skall blodet vara stämt!  Stanna inte rinna!      I Gud Faderns, Sonens och den Heliges namn.

En duktig blodstämmare kunde (kan) även stilla blod på avstånd, bara man hade kontakt eller visste vem och vad som hänt.

   

Blemmor eller vagel i ögat

Sådana lästes bort, följande är en formel som användes:

   -Jesus gick uppå vägen. Spottade han på marken och gjorde en deg och smorde det skadade ögat och du slipper nu det onda genom den treenige Gudens namn, Gud, Son och den Helige ande.

Bönen lästes nära ögat därefter blåste man tre gånger och lade spott tre gånger på det onda ögat.  På ett par dagar var ögat rent & friskt!

         

En annan ramsa som användes mot det mesta var:      -Ben emot ben, kött emot kött, åder emot åder, sene emot sene, skinn emot skinn borst allt det som ont är"

                   

Blystöpning 

En Hälsingegumma, Johanna Nordstedt, i trakten kallad "Nordstedts Johanna" bodde i Alfta och utsocknes gick hon under namnet  "Alfta-johanna"   Hon var verksam åtminstone långt in på 1950 talet och var både sierska och "klok gumma" hon stöpte bly i vatten så det fräste om det. Hon hade oxå förmågan att sätta sjukdomar på folk som hon tyckte gjort sig förtjänt av det.

Hennes tillvägagångssätt var att hon placerade en stor duk eller skynke över ens huvud, klippte en bit nagel, tog nåt hårstrå och en bit ludd från ens klädesplagg och lade i en vattenskål, sedan smältes lite bly som hon hällde i vattnet och där såg hon precis vilket fel det var på en. Sedan lästes ramsor över sjukdomen/felet och väldigt snart frisknade man till och blev av med det onda.

Om någon annan person i illvilja orsakat sjukdomen eller felet såg hon hur det gått till men även vem det var och då brukade hon fråga om man ville att hon skulle sätta en sjukdom eller olycka på honom/henne som bestraffning!

_____________________________________________________________________________________________

Hade man fått självspricka skulle man värma beck och lägga på, även smör gick bra. behövde man decinficera användes Lysol eller kloramin-tabletter som lösts upp i vatten.
Mot gångsår (skoskav) tog man sot till barn används potatismjöl.  Svavelblomma rensade magen och drev ut inflammationer.
Vid förkylning smorde man in sig med kamfer och terpentin. Malörtste var bra för magen och mot blåskatarr.
Bensår botades med honung och grankåda. Trög mage, då fick man ricinolja, linfrö och potatisvatten. Lös i magen, då blev det svartvinbär och blåbär.  Fick man löss smordes håret in med sabadillättika, knöt en handduk runt skallen, då dog odjuren.
 

 Forts följer....

 

 

 

Här är några sidor med med tillstånd som vi förstår oss på.....

1 Egenvård 2 Hud/invärtes 3 Medvetslös/andn.stopp 4 Hjärtstopp 5 Hjärtinfarkt/Stroke 6 Trafikolycka 8 Blodtryck