Nu har jag skrivit och visat så mycket från min sambos föräldrahem, jo visst, det är ju vårt nuvarande hem.
Men lite bilder och info om min uppväxt miljö kan ju kännas rättvist även om det inte handlar ett dugg om Delsbo!
                           
Jag föddes under första halvan av 50 -talet i ett typiskt brukssamhälle, Iggesund. "Gamla bruket"  Just där jag växte upp under mina första 13 år är faktiskt fortfarande nästan likadant fortfarande. Där har klockan stannat.
               
Jag hittade en del gamla foton från tidigt 1900, det ser faktiskt lika ut där än idag nästan 100 år senare.
Visserligen moderniserat men annars har inte mycket hänt. Faktum är att en av mina barndomskamrater bor fortfarande kvar i samma lägenhet!!      Där finns väl ingen historia, den pågår ju fortfarande.....
                    
Jag plockar in några gamla bilder från c:a 1900 samt nytagna foton så får det berätta om min uppväxt.
Skolan är fotad 1950.     Husen tillhörde Iggesunds Bruk och var tjänstebostäder.

________________________________________________________________________________________

                          "Gamla bruket" i Iggesund mycket tidigt 1900-tal

 Iggesund  bruket 1900

Här, i de vita husen, "Stenbyggningen" såg jag dagens ljus för första gången. Varje fönster är en lägenhet. Jag föddes och växte upp i det högra huset, 2:a lägenheten från höger räknat.

Iggesund gamla bruket stenbyggningen 

Så här ser det ut idag, nästan 100 år efter fotot till vänster och 40-50 år sedan jag sprang omkring här. Största förändringen är väl att det gamla kolhuset är rivet och att skogen vuxit, samt att man gjort sovrum på övervåningen (1957) 

 Iggesund bruket 1900 tal

 Det vita lite större huset nästan i mitten på kortet är badhus och tvättstuga.  Med badhus menas inte pooler och trampoliner, utan hit gick man för att sköta sin hygien. Tvättstugan fanns i källaren som vi boende använde. I bakgrunden syns den berömda Slagghögen eller slaggberget.

Iggesund gamla bruket

Samma plats, här är kolhuset och badhuset rivet samt infrastrukturen förändrad. Här stannar inte så många tåg numera...... Tyvärr döljs det mesta av slaggberget pga den uppvuxna skogen.

 Iggesund bruket 1900-tal

På den här tiden kostade man på ett staket längs iggesundsån. Här syns oxå kolhuset tydligt. Jag undrar om inte tanten går här fortfarande oxå....? (se föregående nytagna foto)

Iggesund gamla bruket 

Staketet har vuxit upp till spretiga buskar. Nu är man inte lika rädd om människorna längre. Det lilla röda huset kallas för "Bläckhornet" Ovanför backen ligger Telegrafbyggningen, Ankarbyggningen och Källarbyggningen. 

 Iggesund bruket 1900 -tal

Massaveden till Iggesunds Bruk som flottats hit från Bjuråkersskogarna. Tydlig siluett av slaggberget och "slagghunden"

Iggesund gamla bruket 

Numer får Iggesunds Bruk sin massaved via gummihjul längs 84:an! Slaggberget syns knappt för skogen. Toppen med "hunden" kan skönjas.  

 Iggesund bruket 1900 -tal

Här kommer foton till våren! Då dessa är tagna uppifrån Slaggberget vill jag avvakta till det är mer tillgängligt.

Bergsklättrare på vintertid har aldrig varit min största dröm.

 Iggesund bruket 1900-tal

 Ja, nu har jag varit upp på Slaggberget och skulle ta några nya bilder.          Tyvärr så har skogen växt sig så stor att det inte gick att se ner till "gamla bruket" 

Det får väl vara tills man avverkar den här gammelskogen, hoppas det sker medan man orkar ta sig upp på berget.  (Det kände på ska jag säga....!) 

Iggesund gamla bruket Stenbyggningen 

   I den här längan växte jag upp. Här var min värld under mina första 13 år.  Här fanns väl 20-talet barn i alla åldrar. 

Iggesund gamla bruket Stenbyggningen 

Här i denna lägenhet hände det stora undret, sommaren 1952 födde 20-åriga Gertrud Nordin sin son nr 2 dvs mig! Planerad hemmafödsel. Men det blev inga fler barn, jag fick nöja mig med en storebror. Å det har ju gått bra.

 Iggesunds Centralskola 1950

Härifrån har många genier kommit ut och förändrat världen!!  När jag nu skulle fota skolan hade verkliga förändringar skett. Den fanns inte ens kvar! Dom rackrarna hade rivit den, gud så jag letade men förstod att en så stor byggnad kan man ju inte bara missa, den var borta....usch och fy, dumma politiker!

Iggesund gamla bruket Källarbyggningen

Källarbyggningen gamla bruket. Min första bostad. Lämnade trygga boet och flyttade hit under min militärtjänstgöring -74. Ett par mån senare föddes min dotter Anna (på BB) Vi bodde här något år, sedan flyttade vi ut till centrala Iggesund, ut i den stora världen, ut till de stora äventyren....

   

Fler foton